Fuldmagt

Der findes flere former for fuldmagter: Almindelig fuldmagt, generalfuldmagt, fremtidsfuldmagt, stillingsfuldmagt, skiftefuldmagt osv.

Få et gratis juridisk tjek

Medlemspris: 

895

 kr.

Hvad er en fuldmagt?

En fuldmagt, er et juridisk dokument hvori en udvalgt person, her kaldet en fuldmægtig, givet tilladelse til, at træffe beslutninger på vegne af fuldmagtsgiver, altså den der afgiver fuldmagten. Fuldmagten udstedes oftest til en person man har tillid til, såsom nær familie eller ven og oprettes typisk af praktiske årsager, dog skal man være fyldt 18 år og fortsat være i stand til at tage fornuftige beslutninger og forstå konsekvenserne heraf. Den kan altså ikke oprettes, hvis man først er blevet dement, ligger i koma eller lign.

Alt afhængigt af hvad det er for en slags fuldmagt der skal udstedes, skal personen der udvælges som fuldmægtig passe til opgaven. Altså hvis det blot er en fuldmagt til at hente en pakke på posthuset eller lignende, er det knapt så relevant hvem der vælges, som hvis det er en fuldmagt til at varetage alle fuldmagtsgivers økonomiske forhold. Vælg derfor altid en person du har tillid til.

Formålet med en fuldmagt

Inden man opretter en fuldmagt er det vigtigt at sætte sig ind i hvilken type af fuldmagt der er behov for. Er det en fuldmagt til at fuldmagtshaver kan hente al post for dig på posthuset eller er det en fuldmagt, hvor 1 person, på arvingernes vegne, skal repræsentere de øvrige arvinger i forbindelse med et skifte.

Forskellene på fuldmagterne – kort beskrevet

Fuldmagt: Gives i bestemt situation, enten som engangsfuldmagt, f.eks. at hente én pakke på posthuset eller til bestemte situationer generelt, f.eks. hver gang der skal hentes post på posthuset.

Generalfuldmagt: Gives til en bestemt person, som f.eks. skal varetage alle personlige og/eller økonomiske forhold, selvom man ikke selv er ude af stand til dette, f.eks. hvis man skal på en længere ferie eller på et længerevarende hospitalsophold.

Fremtidsfuldmagt: Gives til en eller flere personer, som man ønske skal varetage ens personlige og/eller økonomiske forhold og eventuelle virksomhedsmæssige forhold i fremtiden, såfremt man måtte blive dement, lægge i koma eller lignende.

Stillingsfuldmagt: Typisk et dokument der oprettes i forbindelse med et ansættelsesforhold, hvor en ansat skal kunne agere som fuldmægtig på virksomhedens vegne.

Skiftefuldmagt: Hvis en enkelt arving skal repræsentere de øvrige arvinger i forbindelse med et skifte, skal der oprettes en skiftefuldmagt. Typisk gives denne til en advokat eller lignende, som hjælper afdødes efterladte.

Bankfuldmagt: Hvis man f.eks. er enlig, vil det altid være en god idé at have en bankfuldmagt, da den fuldmægtige i så fald kan tiltræde, såfremt du har brug for det i en periode, f.eks. ved indlæggelse, ferie eller lignende. Oftest kan dette dokument indhentes i egen bank.

Ikraftsættelse af fuldmagt:

En regulær fuldmagt, altså ikke en fremtidsfuldmagt, træder typisk i kraft, når den er underskrevet af fuldmagtsgiver. Det skal dog understreges, at fuldmagtsgiver ikke fratages retten til at varetage sine egne opgaver. Fuldmagten er en slags “tillæg”.

Få løbende gode tips og tricks

Tak! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
E-mail
kontakt@juradanmark.dk
Adresse
Christians Brygge 28, 1
1559 København V
CVR
43494317
Denne side bruger cookies
Vi og vores samarbejdspartnere bruger teknologier, herunder cookies, til at indsamle oplysninger om dig til Funktionelle-, Statistiske-og Marketingsformål. Ved at trykke på 'Accepter alle' giver du samtykke til alle disse formål. Du kan også vælge at tilkendegive, hvilke formål du vil give samtykke til ved at vælge "præferencer".