Ægtepagt om kombinationssæreje

Har I som ægtepar et ønske om at sikre jer selv, hver især i tilfælde af skilsmisse, men samtidig sikre hinanden, den dag en af jer går bort, kan I med fordel oprette en ægtepagt med kombinationssæreje. Kombinationssæreje er den mest udbredte form for særeje i Danmark og går også under navnet “ægtefællebegunstigende ægtepagt”.

Få et gratis juridisk tjek

Medlemspris: 

4495

 kr.

Fordelen ved kombinationssæreje:

Denne særejeform er en kombination af skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. Skulle i blive skilt eller separeret, har I hver især fuldstændigt særeje over jeres respektive formuer, mens der, når den ene af jer går bort, kan skabes de bedste forhold for den længstlevende af jer. Dette fordi længstlevendes formue bliver til fuldstændigt særeje, og dermed holdes helt udenfor boopgørelsen, mens den førstafdødes formue bliver til fællesformue. Den ene halvdel af fællesformuen tilfalder længstlevende mens den anden halvdel fordeles som arv. Er der ikke oprettet testamente, vil halvdelen tilfalde længstlevende, mens den anden halvdel tilfalder førstafdødes livsarvinger, hvorimod at hvis der er oprettet testamente, kan en større del af arven (fra førstafdødes del af fællesformuen) tilfalde længstlevende. I stedet for 50/50 kan den fordeles 87,5/12,5.

Denne form for særeje anvendes også ofte, hvis et par har særbørn, som ikke ønsker at skrive under på at forælderens ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Her kan en ægtepagt med kombinationssæreje nedskrive tvangsarven til børnene mest muligt.

Eksempel

Arne og Bente er gift og har datteren, Carina og sønnen, Dennis. Arne har en formue på 400.000 og Bente har en formue på 200.000 kr. den dag, hvor Bente går bort. Arnes formue bliver herefter til fuldstændigt særeje og holdes helt uden for bodelingen.  Bentes formue derimod bliver til fællesformue og skal fordeles med halvdelen (100.000 kr.) til Arne og halvdelen (100.000 kr.) til boet efter Bente. Den halvdel, som er tilgået boet efter Bente, skal fordeles som arv og fordeles med 50 % (50.000 kr.) til Arne og de sidste 50 % (50.000 kr.) fordeles ligeligt mellem Arne og Bentes børn, Carina og Dennis, således at de modtager 25.000 kr. hver.

Omfang af særejet

Når man laver en ægtepagt med kombinationssæreje, kan man vælge, hvor stort omfanget af særeje skal være og hvad der skal være omfattet heraf. Der kan vælges følgende:

  • Alt er omfattet af særejet:
  • Det vil sige, at alt hvad I hver især ejer, både før og efter ægteskabets indgåelse, skal være omfattet af særejet. Man kan dog tilføje en klausul, som gør at I har fælleseje på et bestemt beløb, som så skal deles ved skilsmisse (sumdeling)
  • Alt hvad I hver især medbringer til ægteskabet
  • Det vil sige, at alle de ejendele, som I hver især ejer ved ægteskabets indgåelse, herunder gaver og arv, ejer, vil være omfattet af særejet.
  • Bestemte ejendele og/eller beløb
  • Det kan være en virksomhed, en ejendom, bestemte genstande eller bestemte beløb (sumsæreje), som er omfattet af særejet.

En ægtepagt med kombinationssæreje, vil være en god idé, hvis

  • Hvis I ønsker at sikre den længstlevende, når førstafdøde går bort.
  • Hvis den ene af jer har en større formue end den anden ægtefælle og ikke ønsker at dele med den anden i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Ægtepagten beskytter jer, både med skilsmisse og ved død og dette er grunden til at netop denne særejeform er den mest udbredte i Danmark.

Få løbende gode tips og tricks

Tak! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
E-mail
kontakt@juradanmark.dk
Adresse
Christians Brygge 28, 1
1559 København V
CVR
43494317
Denne side bruger cookies
Vi og vores samarbejdspartnere bruger teknologier, herunder cookies, til at indsamle oplysninger om dig til Funktionelle-, Statistiske-og Marketingsformål. Ved at trykke på 'Accepter alle' giver du samtykke til alle disse formål. Du kan også vælge at tilkendegive, hvilke formål du vil give samtykke til ved at vælge "præferencer".