Anfordringslån / Familielån

Et anfordringslån er et lån, hvor långiver til enhver tid kan tilbagekalde lånet.

Få et gratis juridisk tjek

Medlemspris: 

1495

 kr.

Anfordringslån/Familielån:

Et anfordringslån er et lån, hvor långiver til enhver tid kan tilbagekalde lånet. Der er ikke en frist for tilbagebetaling, men långiver kan med en frist på f.eks. 14 dage kræve lånet tilbagebetalt. Det står ligeledes låntager frit for, at tilbagebetale det udestående til enhver tid. Denne lånetype anvendes ofte, når der er tale om lån mellem familiemedlemmer eller mellem nære venner.


Gældsbrev:

Det er fristende at udlåne penge uden en kontrakt, hvis lånet er mellem familiemedlemmer eller nære venner. Der er dog langt større risiko for uoverensstemmelser når sådanne aftale indgås mundtligt og når der kommer penge mellem familie og venner. En skriftlig aftale om et anfordringslån, et såkaldt gældsbrev sikrer, at alle de væsentlige vilkår aftales og dokumenteres og aftalen er tilmed juridisk gyldig. Så hvis du f.eks. som långiver ikke får din tilbagebetaling, har du dokumentation for dit udestående og kan dermed gå rettens vej, hvis det skulle blive nødvendigt. Derudover er det altid en god idé at kunne dokumentere lånet, hvis dette påkræves af SKAT.  Hvis lånet ikke oprette som et anfordringslån/familielån, risikerer I, at SKAT kan betragte lånet som en gave, der potentielt udløser gaveafgift.

Renter og afdragsfrihed:

Det er op til parterne, hvorvidt der skal betales renter på lånet. I de fleste tilfælde laves anfordringslånet dog rentefrit, fordi lånet netop skal være på fordelagtige vilkår. Det er også på baggrund af disse fordelagtige forhold, at långiver har ret til at kræve lånet tilbagebetalt, når han eller hun beder om det. Det er også op til parterne hvorvidt låntager løbende skal afdrage på lånet.

Nedskrivning af gælden:

Vi får ofte spørgsmål om hvorvidt man kan nedskrive gælden med et afgiftsfrit beløb (69.500 kroner sats 2022). Det må ikke aftales på forhånd, da I dermed risikere at SKAT vil betragte nedskrivningerne som én samlet gave, såfremt beløbet overstiger grundbeløbet for afgiftsfrie gaver.

Derfor skal aftaler om nedskrivning af tvangsarv aftales på ny, hvert år. Hvis man overholder dette vilkår, kan man over tid nedskrive hele lånebeløbet afgiftsfrit. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle man må forære afgiftsfrie gaver til. Spørg Jura danmark, hvis du er i tvivl.

Anfordringslån som alternativ til arveforskud:

Hvis du vælger at give et arveforskud, skal der betales boafgift.

Der er som udgangspunkt ikke noget til hinder for, at et anfordringslån mellem familiemedlemmer, anvendes som et alternativ til et arveforskud. På denne måde kan man udskyde, nedbringe og endda helt undgå, at der skal betales boafgift på det lånte beløb.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at anfordringslånet kan kræves tilbagebetalt til enhver tid.  

Ajourfør restgæld

Det er vigtigt at man holder regnskab med restgælden.

Hvis eksempelvis at långiver afgår ved døden, inden lånet er indfriet, vil lånet blive medtaget som et aktiv i boet, i det omfang, at det ikke er tilbagebetalt.

Det er derfor vigtigt at påføre afdrag og nedskrivninger så restgælden altid stemmer overens med det faktiske forhold. Hvis ikke I har jeres dokumentation ajour, risikerer I, at lånet medtages i boopgørelsen til gældens oprindelige størrelse.

Hvordan laver jeg et gældsbrev?

Hos Jura danmark hjælper vi med at udarbejde gældsbrev omkring et anfordringslån. Vi vil gennemgå alle de vilkår, der definerer rammerne for aftalen og skræddersy en løsning der skaber tryghed. Med aftalen er både långiver og låntager sikret at der er gennemsigtighed og at risikoen for misforståelser og tvister mindskes. Jura danmark anbefaler at der udarbejdes et anfordringslån ved lån på mere end 5.000 kroner.

Få løbende gode tips og tricks

Tak! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
E-mail
kontakt@juradanmark.dk
Adresse
Christians Brygge 28, 1
1559 København V
CVR
43494317
Denne side bruger cookies
Vi og vores samarbejdspartnere bruger teknologier, herunder cookies, til at indsamle oplysninger om dig til Funktionelle-, Statistiske-og Marketingsformål. Ved at trykke på 'Accepter alle' giver du samtykke til alle disse formål. Du kan også vælge at tilkendegive, hvilke formål du vil give samtykke til ved at vælge "præferencer".