Uskiftet Bo

At sidde i uskiftet bo betyder, at når en person går bort, kan ægtefællen undlade, at udbetale førstafdødes arv til dennes særbørn og dermed have råderet over hele den afdødes formue, indtil længstlevende selv går bort. Længstlevende overtager også førstafdødes gælds- og skatteforpligtelser. Såfremt længstlevende ønsker, at blive gift på ny, skal boet skiftes.

Få et gratis juridisk tjek

Medlemspris: 

495

 kr.

Forhåndssamtykke til uskiftet bo

Et forhåndssamtykke til uskiftet bo er et dokument, som ægtefæller særbørn, altså børn fra et tidligere forhold skal underskrive, for, på forhånd, at give samtykke til, at deres forældres ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Eventuelle fællesbørn skal ikke give samtykke til at forældrene kan sidde i uskiftet bo.

Forhåndssamtykke:

Grunden til at vi anbefaler at lave et forhåndssamtykke til uskiftet bo er, at forældrene selv kan forklare deres egne børn, hvad hensigten og ønskerne er, med at deres ægtefælle skal kunne sidde i uskiftet bo. På dette tidspunktet, har særbørnene, som oftest, større forståelse for deres forælders ønske og er dermed også større sandsynlighed for, at de vil skrive under på forhåndssamtykket.

Betingelserne for at kunne sidde i uskiftet bo:

Der er dog 4 betingelser for, at en ægtefælle skal kunne sidde i uskiftet bo.

  1. Der skal være formuefællesskab mellem ægtefællerne – det vil sige, at ægtefællerne ikke, ved ægtepagt, har bestemt, at der skal være fuldstændigt særeje i deres ægteskab.
  2. At eventuelle særbørn har givet samtykke til at deres forælders ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Kun myndige særbørn kan give samtykke til uskiftet bo, da det, hvis barnet ikke er myndigt, vil kræve den anden biologiske forælders underskift, samt samtykke fra Familieretshuset. Sidstnævnte er ofte tilbageholdende med at give samtykke hertil, idet de skal varetage barnets interesser, som her vil være at få arven udbetalt efter sin afdøde forælder.
  3. Længstlevende skal være myndig – det vil sige, at længstlevende må altså ikke være under værgemål, have en aktiv fremtidsfuldmagt eller på anden måde være umyndiggjort.
  4. Længstlevende må ikke være personligt konkurs.

Gyldiggørelse af et forhåndssamtykke:

For at forhåndssamtykket til uskiftet bo bliver gyldigt, skal det være underskrevet af alle 3 parter, det vil sige forælder, forælders ægtefælle, samt særbarnet. Derudover anbefaler vi, at 2 uvildige vitterlighedsvidner ligeså skriver under på samtykket, så der ikke hersker nogen tvivl om, at det hele er gået rigtigt for sig. Et forhåndssamtykke skal nemlig hverken tinglyses eller noteres. Ydermere bør alle 3 parter opbevare et eksemplar af forhåndssamtykket.

Få løbende gode tips og tricks

Tak! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
E-mail
kontakt@juradanmark.dk
Adresse
Christians Brygge 28, 1
1559 København V
CVR
43494317
Denne side bruger cookies
Vi og vores samarbejdspartnere bruger teknologier, herunder cookies, til at indsamle oplysninger om dig til Funktionelle-, Statistiske-og Marketingsformål. Ved at trykke på 'Accepter alle' giver du samtykke til alle disse formål. Du kan også vælge at tilkendegive, hvilke formål du vil give samtykke til ved at vælge "præferencer".